Bankovní identita – jediný online klíč pro mnoho dveří

11. 5. 2021

Smyslem digitalizace je zjednodušení online komunikace či sdílení dat s bankami, úřady ale i s nejrůznějšími firmami. Jsme svědky zásadních změn, které nám ušetří čas a zpříjemňují den. Jestli nám něco komplikuje život, pak je to množství přihlašovacích údajů a hesel, které přibývají s každým aktivovaným online přístupem. Poslední vývoj ale naznačuje, že řešení by mohla přinést praktická novinka – bankovní identita.

Bankovní identita

Mezi subjekty, které po nás před zahájením online komunikace vyžadují ověření totožnosti, mají nejvyšší autoritu a míru zabezpečení právě banky. Proto se nabízí otázka, proč téhle bezpečně ověřené totožnosti nevyužívat i jinde. Stejně jednoduše, jako když se připojujeme do elektronického bankovnictví.

Výhod je hned několik. Bankovní identita za vás předvyplní i formuláře se stále se opakujícími údaji a veškerá vaše ověření může také archivovat. Pokud jde o bezpečnost osobních údajů, klientova data neopustí banku. Služba je zcela zdarma a žádné náklady neplatí ani stát. Portál peníze.cz uvedl bližší informace k aktuálnímu stavu bankovní identity: „Využívat ji mohou klienti pěti bank: Air Bank, České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a Monety. Nejvíce takzvaných unikátních přihlášení – tedy bez ohledu na opakovaný vstup stejného klienta – má zatím Česká spořitelna: kolem 55 tisíc.“

Prozatím je bankovní identita využívána při komunikaci občana se státem, ale stále více vzbuzuje zájem také u nejrůznějších firem, které tuší zajímavý potenciál. Jak rovněž uvádí portál penize.cz, některé z nich zavádí její využití již v polovině tohoto roku: „Celkově půjde o patnáct až dvacet firem, mezi nimi například Pražská plynárenská nebo pojišťovna Kooperativa,“ upřesnil Jan Blažek, člen představenstva společnosti Bankovní identita. Odhaduje, že v další vlně do konce letošního roku by se mělo zapojit 40 až 50 společností. „V současné době probíhají jednání se zhruba 120 firmami, které se chtějí do této služby zapojit. Očekávám, že brzy se jejich počet zdvojnásobí,“ dodává Miroslav Lukeš, poradce pro strategii a obchod společnosti Bankovní identita.

O první zkušenosti samotných klientů se podělila Česká spořitelna prostřednictvím portálu czechbanking.cz. Dle výzkumu agentury STEM/MARK si služba našla své příznivce, ačkoli počáteční motivací byla především zvědavost: “Hned od svého uvedení na trh si získala bankovní identita coby nástroj k plošnému prokazování totožnosti oblibu. Všichni dotazovaní uvedli, že ji hodlají využívat i v budoucnu, a to zejména díky jednoduchému a rychlému způsobu přihlašování (93 %) a také díky tomu, že si nemusí pamatovat nová hesla a mohou využívat již existující kódy, kterými se přihlašují do svého internetového bankovnictví (81 %).”

Není náhoda, že se v anketě, kterou tradičně pořádá poradenská společnost Deloitte, stal zákon o bankovní identitě č. 49/2020 Sb. zákonem roku. Také u nás v XIXOIO pracujeme na tom, abyste již zanedlouho mohli při registraci či přihlášení do aplikace Moje XIXOIO zvolit jako způsob identifikace právě svoji bankovní identitu. Pohodlně, jednoduše a bezpečně.


Zdroj obrázku: Production Perig / Shutterstock.com