Bitcoin po anglicku aneb Welcome to Britcoin

26. 4. 2021

Po vizionářských průkopnících a agresivních fondech se na pole blockchainových technologií a kryptoměn pouštějí i státy. Zejména ty, které si chtějí zachovat pověst přitažlivých finančních center.

Velká Británie představuje Britcoin

Také britský ministr financí Rishi Sunak před týdnem ohlásil vstup Velké Británie do arény digitálních měn. Asi nepřekvapí, že oficiální britská kryptoměna se má jmenovat Britcoin. O něco zajímavější však je, že kryptoměnu má mít zcela pod kontrolou britská centrální banka, což je instituce vzdálená ukvapeným rozhodnutím nebo rizikovým investicím.

Britcoin nemá ambice nahradit britskou libru. Měl by ale výrazně usnadnit transakce při bezhotovostním styku, který hraje i díky pandemii stále důležitější roli. Právě Británie očekává, že do konce dekády bude 9 z 10 plateb na jejím území bezhotovostních.

Model centrálně kontrolované národní kryptoměny už testují mimo jiné ve Švédsku a Číně, i když jen v omezených pilotních projektech. Jedinou zemí, která už má vlastní funkční digitální kryptoměnu, jsou podnikavé Bahamy.

Díky spolupráci MasterCard a bahamské centrální banky je digitální Sand Dollar směnitelný za tradiční bahamské dolary kdekoliv na světě. Na samotných Bahamách, které se skládají ze 700 ostrovů, je pro všechny samozřejmě lákavá představa zbavit se neustálého převážení hotových peněz.

Blockchainové technologie a jejich aplikace se vyvíjejí stále rychlejším tempem. Z tohoto úhlu pohledu lze vnímat nejen to, že budoucnost už začala, ale získává stále pevnější obrysy. Ambicí naší společnosti XIXOIO je podílet se na tomto vývoji a pomoci vytvořit bezpečnější a spokojenější budoucnost pro nás všechny. Budoucnost, ve které právě digitální měny hrají důležitou roli.