Blockchain a regulace. Jde to dohromady?

5. 5. 2022

Lze zkombinovat technologii blockchainu se současnou i plánovanou regulací finančních trhů? Jedna z hlavních myšlenek, se kterou bylo XIXOIO založeno, je ta, že to lze udělat.

Genesis - Chapter 1

Je zároveň pravda, že od začátku slýcháme jak ze strany “krypto komunity”, tak ze strany “finanční komunity”, že to nejde. Tento postoj byl naprosto pochopitelný v roce 2017, kdy XIXOIO vznikalo. V té době byl Bitcoin a další kryptoměny primární doménou technologických nadšenců nebo lidí, kteří očekávali násobné zhodnocení svých prostředků v řádu měsíců anebo ideálně týdnů. Pro veliké finanční instituce a banky se zase jednalo o módní technologický výstřelek, kterému nerozumí a který dle nich stejně dříve či později zanikne.

O 5 let později jsme v situaci, kdy největší světové ekonomiky připravují legislativu, která má zasadit kryptoaktiva do právního a regulatorního rámce. Ať už se jedná o evropskou směrnici MiCA, která právě prochází evropským legislativním procesem, nebo březnové prováděcí nařízení amerického prezidenta Bidena, které ukládá americké vládě připravit komplexní regulatorní rámec pro kryptoaktiva. Je tedy vysoce pravděpodobné, že technologie blockchainu a na ní navázané služby a finanční instrumenty tu s námi budou i nadále a bude docházet ke stále větší adopci ze strany uživatelů i institucí. Tento vývoj jsme v XIXOIO předvídali dopředu a celý náš ekosystém stavěli s vědomím, že podobná regulace přijde. A jak se ukazuje, bylo to dobré rozhodnutí, jak vysvětlíme dále.

Biblical Identity Formation

Identita nade vše

Chcete si založit účet v bance? Bez občanky nebo pasu to neuděláte. A to platí i pro účty u brokerů, když chcete uzavřít pojištění a prakticky všeho dalšího. Přesná identifikace každého účastníka finančního systému je jednou ze základních regulací, kterou regulátoři vyžadují prostřednictví AML (anti-money laundering) a KYC (know your customer) zákonů a jiných nařízení. Důvody jsou na snadě - omezení praní špinavých peněz, legalizace výnosu z trestné činnosti a vyhýbání se placení daní. Tomu má zabránit nezpochybnitelné přiřazení vlastnictví ke každému účtu/aktivu.

Veškeré veřejné blockchainy jako je Bitcoin nebo Ethereum a ekosystémy na nich vystavené jsou ale ze své samotné podstaty anonymní, respektive pseudonymní. To znamená, že sice můžou všichni vidět na blockchainu zapsané transakce ve smyslu, že adresa X poslala 3 Ethery adrese Y, ale již z podstaty věci neexistuje žádný způsob, jak jednotlivé adresy přiřadit ke konkrétním lidem nebo institucím.

A tady nastává komplikace. Jak chcete plnit AML/KYC regulace, když je vaše technologie z principu postavená na úplně opačném principu? Ano, lze teoreticky legislativně omezit přístup do těchto veřejných blockchainů pouze skrze regulované subjekty. Ostatně už nyní je třeba na prakticky každé burze nebo směnárně od určitého objemu prostředků projít standardním KYC procesem, tedy nahrát občanku a fotografii. Toto řešení má ale své nedostatky především v omezené možnosti ho reálně vymáhat.

Genesis

V XIXOIO jsme proto šli úplně jiným směrem. Blockchain Genesis jsme nadesignovali jako tzv. permissioned, neboli bezpečný veřejný blockchain s pravidly. To znamená, že transakce do něj může zapisovat pouze ten, kdo projde AML/KYC procesem při vstupu do IPCO platformy a zároveň souhlasí s produktovými podmínkami. Produktové podmínky pak nastavují pevná pravidla a podmínky pro firmy, tak autority validujících transakce uvnitř blockchainu. Ať už se jedná o firmy nebo osoby. A zároveň je Blockchain Genesis klonem Etherea. V praxi tak lze využívat aplikace, třeba peněženky, které na Ethereu běžně fungují.

Celý ekosystém XIXOIO je tak připraven pro regulaci kryptoaktiv, která se v současnosti v EU tvoří. Díky tomu získávají tokenizované firmy konkurenční výhodu a můžou skrze XIXOIO získávat chytrý kapitál i uživatele bez rizika konfliktu s připravovanými regulacemi.

Více o Blockchainu Genesis se dočtete zde.
Tokenizovat svou společnost můžete zde.