Co je tokenizace a mohou tokeny v budoucnu konkurovat akciím?

28. 8. 2020

Tokenizace přináší firmám perspektivu zvláště dnes, kdy se hodnoty přesouvají z tradičního světa do světa virtuálního. Akcie klesají a Tokeny naopak rostou. Proč tokenizaci věnovat pozornost? Více v rozhovoru s Richardem Watzke, CEO XIXOIO a.s.

Richard Watzke

Proč jste se vy osobně začal zajímat o tématiku TOKENIZACE?

O tématiku tokenizace jsem se začal zajímat, protože jsem hledal na trhu kapitál pro svoji firmu a současně jsem chtěl rozumět tomu, proč platíme tak obrovské sumy peněz za marketing, který je zkrátka absolutně neefektivní. Tokenizace mne zaujala proto, protože prostřednictvím tokenu, což je digitální kód, máte navázán na svou firmu investorský kapitál. To znamená, jakýkoliv investor si koupí váš token, který vydá vaše firma, a vy prostřednictvím toho tokenu získáte do té firmy kapitál. To je první věc. A druhá věc, která mne tam zaujala, je, že když díky tokenu propojíte investora napřímo s danou firmou, tak pokud ta firma plní to, co slíbila v business plánu, tak se tito investoři stávají zároveň fanoušky a jako fanoušci tuto firmu doporučují dalším zákazníkům. A to se děje. Je to úžasná věc. Vlastně zabijete dvě mouchy jednou ranou: získáte kapitál a současně s tím kapitálem získáte i zákazníka. Tento zákazník prostřednictvím tohoto digitálního kódu, tokenu, sleduje tuto firmu a pokud se ji daří, tak ji i dále doporučuje.

Jak si mám představit tzv. token a jak funguje?

Token není nic složitého. Token je v podstatě digitální kód a funguje tak, že ten, kdo ho drží, tak má podobně, jako když držíte v ruce papírovou smlouvu, na ni navázáno něco konkrétního. Můžete mít token, který je vázaný k vlastnictví auta; můžete mít token, který je vázaný k vlastnictví řidičského průkazu. Ale můžete mít token, který je vázaný k vlastnictví nějakého aktiva, třeba typicky podílu ve firmě nebo podílu na výnosu z té firmy. Takže tento token vlastně reprezentuje nárok na podíl. Fakt, je to jednoduchá věc. Zkuste si představit papírovou smlouvu, která vám garantuje například to, že kupujete dům anebo digitální smlouvu, která garantuje totéž, akorát je digitální. A ta výhoda tokenu je v tom, že ten, kdo ho drží, ho může prokázat formou digitální. Což znamená, z jakéhokoliv chytrého zařízení dokážete prokázat, že například podíl na domě, který jste si koupili, patří vám.

Kdy je výhodné si token koupit nebo si nechat svou firmu "tokenizovat"?

Je výhodné si token koupit vždy na začátku. Pokud je určitá firma perspektivní a víte, že vydává tokeny, tak je výhodné si tyto tokeny koupit samozřejmě ideálně v té době, kdy je jejich cena zkrátka nejnižší a ví se, že poroste.

Kdy je výhodné si tokenizovat firmu? Právě teď

Podívejte se kolem sebe. Podívejte se, jakým způsobem dnes spolu komunikujeme a zjistíte jednoduchou věc. Zjistíte, že komunikujeme online. Komunikujeme digitálně a nakupujeme digitálně. Pokud dneska máte jakoukoliv firmu, tak ta firma, pokud vydá token, tak na něj může navázat kapitál. Může na něj navázat investory, z těchto investorů se mohou stát fanoušci a z těchto fanoušků zákazníci. Toto je synergická řada. Je to naprosto jednoduchá věc a doba, která to dneska ukazuje, je tady právě teď. Takže pokud sledujete tokenizaci a zajímáte se o ni, pokud máte firmu, která je perspektivní, tak určitě sledujte tokeny, které dneska tyto firmy vydávají. Protože budoucnost je jednoznačně v online světě, jednoznačně v digitalizaci a jednoznačně v tokenizaci.

Rozhovor máme pro vás připraven i ve video-formátu.