Evropa jde vstříc decentralizovaným technologiím

14. 4. 2021

Ačkoliv se blockchainu někdy říká technologie pravdy právě kvůli jeho transparentnosti, názory na něj jsou silně polarizující. Řada lidí si ho díky kryptoměnovým obchodům spojuje s neregulovaným, chaotickým a často nezákonným podnikáním.

Když se řekne blockchain

Pokud ale místo slova blockchain použijeme výraz distribuovaná účetní kniha, zní to náhle zcela jinak. Blockchain právě z technologie Distributed Ledger Technology (DLT) vychází a sdílí řadu jejích výhod - jako je absence jediné autority, spolehlivost údajů a kryptografické zajištění.

Technologii DLT lze využít například pro zdravotní záznamy, pojištění, cenné papíry, patenty, vlastnická práva nebo katastrální záznamy. Je jisté, že to bude znamenat revoluci v každém dotčeném oboru.

Právě teď můžeme tento efekt sledovat v nástupu tokenů neboli kryptoaktiv na trh s digitálními uměleckými díly, které umožnilo jejich snadnou autentizaci a výsledkem je prudký růst obratu prodejů v tomto segmentu.

Blockchainové technologie již dnes zavádějí důvěru do styku mezi státními orgány a občany i mezi investory a podnikateli. Není divu, že ty nejvíce inovativní evropské země, jako je Švýcarsko nebo Lichtenštejnsko, už upravily k 1. únoru 2021 své zákony tak, aby umožnily využívání technologie DLT. Dávají tak pevný právní rámec obchodování s majetkovými tokeny. Bylo by skvělé, kdyby toto rozhodnutí brzy inspirovalo i naše zákonodárce.

Česko je totiž v technologiích spojených s blockchainem jedním ze světových průkopníků a české firmy jako Satoshi Labs nebo Coinmate jsou součástí světové špičky. Naše zákony je však často nutí odcházet do zahraničí, aby mohly ve vývoji pokračovat bez značně limitujících omezení. Společnost XIXOIO je hrdá na to, že může být součástí této revoluce. Pracujeme na tom, abychom prostřednictvím vytrvalé osvěty udrželi české společnosti a odborníky na špičce vývoje technologií, které mění náš svět k lepšímu.