Německo pokračuje v legitimizaci kryptoměn, v platnost vstoupil nový zákon o investování

6. 7. 2021

1. července 2021 vstoupila v Německu v platnost nová legislativa, která umožňuje tamním fondům investovat až 20 % z jejich celkového portfolia do kryptoměn. Tento krok by mohl pro celý sektor znamenat značný příliv finančních prostředků, a to až ve výši 415 miliard amerických dolarů.

Velká Británie představuje Britcoin

Návrh revolučního zákona z dílny německého ministra financí Olafa Sholze a ministra hospodářství Petera Altmaiera byl 22. dubna 2021 ve druhém a třetím čtení definitivně schválen Německým spolkovým sněmem, a 28. května 2021 mu pak svůj souhlas vyslovila i Spolková rada. Nic tedy nebránilo tomu, aby zákon vstoupil na začátku července v platnost.

V Německu se nachází 4 tisíce tzv. Spezialfonds, neboli speciálních fondů, jejichž prostřednictvím mají nyní investoři možnost vložit až 20 % ze svého portfolia do kryptoaktiv, jako jsou Bitcoin nebo Ethereum. Tyto fondy představují celkový objem aktiv v hodnotě 1,8 bilionů amerických dolarů, pokud by se tedy všichni investoři rozhodli povolenou pětinu směnit za kryptoaktiva, celý sektor by zažil obrovský nárůst až o 415 miliard dolarů. Vzhledem k tomu, že tržní kapitalizace Bitcoinu je v tuto chvíli 650 miliard dolarů, mohl by tento krok znamenat radikální změnu celosvětového trhu s kryptoměnami.

Co se obchodování s kryptoaktivy týká, je Evropa v celosvětovém měřítku díky přívětivé regulační politice na prvním místě. Německo by jako ekonomicky nejsilnější člen eurozóny mohlo jít přijetím nové legislativy příkladem i dalším státům, které ještě nejsou v utváření podobných zákonů tak daleko.

Německo navíc v nedávné době podpořilo používání digitálních aktiv v zemi prostřednictvím dalších pozitivních regulací. Například přední burzovní operátor Deutsche Borse získal většinový podíl ve společnosti Crypto Finance AG, která zajišťuje správu právě digitálních aktiv, a do konce letošního roku plánuje svým zámožnějším klientům nabídnout možnost úschovny kryptoaktiv. Nejvyšší regulační německý orgán BaFin pak udělil licenci ke správě kryptoaktiv na území státu společnosti Coinbase.

Sven Hildebrandt, generální ředitel společnosti Distributed Ledger Consulting, který nový zákon o investování do digitálních měn poslední roky aktivně prosazoval, je dle svých slov situací nadmíru potěšen a vidí v ní obrovskou příležitost pro mnohé německé investory. Podle Hildebrandta je nyní většina potenciálních investorů ve fázi průzkumu trhu, nikdo z nich však nechce zaostat a zmeškat příležitost zapojit se do rychle rostoucího trendu kryptoměn.

Podobné zprávy jen podtrhují skutečnost, že trendem budoucnosti je zaměření pozornosti kapitálu na výkonnostní trhy kryptoaktiv. Pokud významná instituce, jakou je Německý regulátor, veřejně podporuje přesun kapitálu do moderního digitálního prostředí, hodí se novým uživatelům trhů také podpora efektivních nástrojů, kterými své zákazníky na nových trzích identifikují. Česká společnost XIXOIO tento trend předvídala již před 4 lety a proto začala vyvíjet technologii, jež je schopna poptávku po těchto službách uspokojovat.

První produkty, určené také i německým uživatelům, představí již na začátku měsíce srpna. Více se dočtete ZDE.