Státe, CIAO! Je tu DAO.. 4 možnosti kontroly firem a státu občanem

25. 1. 2020

Znáte ten podivný pocit, když se na vás někdo dívá v brýlích se zrcadlovitými skly? Snad se mnou budete souhlasit, že to není dvakrát nic příjemného. A přitom se s tím setkáváme dnes a denně. Kde? V každé státem provozované instituci. V tomto článku si ukážeme 4 možnosti kontroly firem a státu občanem. Z těchto možností je zjevné, že éra zrcadlových brýlí je minulost. Pro jakékoliv instituce, a zejména pro ty státní. Zkrátka, doba předražených zakázek, netransparentního řízení firem a centralistické kontroly, končí.

Richard Watzke

Signály, upozorňující na tato fakta, jsou cítit doslova na každém kroku. Vliv sociálních sítí, aktivity influencerů a reakce občanů na ožehavá témata jsou prvním signálem. Signálem, který evokuje nástup evoluční změny. Zatímco doposud na nekalou soutěž, například v podobě předražené zakázky na výstavbu e-shopu na dálniční známky, reagují lidé, v dohledné době za nás tak budou činit chytré technologie.

Technologie využívající DAO

DAO, nebo-li Decentralizovaná Autonomní Organizace je instituce, kterou spravuje program. Teprve v momentě, kdy je autonomní řízení komplikované či nemožné, zasahuje člověk. Je to podobné jako u autonomně řízených aut. Dokud jedete a vše je podle pravidel, nezasahujete. Jakmile však nastane nestandardní situace, můžete jízdu ovlivnit.

Podobně jako auta, bude DAO řídit naše firmy. A to skutečně brzy.

Aby DAO mohlo naše, nebo státem vlastněné firmy, řídit, potřebuje data. Proto celý svět nyní přesouvá data z analogových formátů na formáty digitální. Principy jsou totiž ve všech oblastech řízení stejné. Letadlo podle „analogové“ mapy uřídíte podobně, jako když předáte data v digitální podobě autopilotovi.

Autopilot dělá méně chyb než člověk

Autopilot má předem definovaný cíl a nerozlišuje, zdali řídí letadlo soukromé či státní. Má přesně definované parametry. To však o lidech říci nelze. Lidé totiž nepracují jen s daty. Pracujeme také s hodnotami. A protože data dnes běžně sdílíme, začínáme chápat, že evoluce dospěla ke sdílení hodnot.

DAO nám občanům nabízí hned několik ochranných prvků, které jsou s hodnotami spojeny. Díky důmyslným ochranným prvkům můžeme efektivně kontrolovat fungování firem a zasahovat, jak do řízení soukromých, tak státních firem.

Nyní si představíme 4 DAO možnosti kontroly firem a státu občanem

transparentnost – DAO je postaveno na datech, která jsou transparentní, protože jsou uložena na Blockchainu. Blockchain je distribuovaná decentralizovaná databáze, která je chráněna proti neoprávněnému zásahu. Každý, kdo vlastní hodnotu, například akcii vázanou k určitě firmě na blockchainu, vidí, co se s firmou děje.

decentralizace – hodnoty nejsou uloženy jen na jednom centrálním registru (jako je nyní běžné například na úřadech), nýbrž na mnoha decentralizovaných uzlech. Možnost centrálně manipulovat s hodnotami vlastníků nezávisle na jejich rozhodnutí je tak vyloučena. Na každém uzlu je vždy uložena plná kopie všech dat.

riziko – možnost falzifikovat data či hodnoty na ně vázané je vyloučena. Každý, kdo vlastní tzv. privátní klíč, jej může použít a prakticky z jakéhokoliv místa na této planetě tyto hodnoty efektivně dozorovat, spravovat a nebo také, převádět. Prostředky určené na konkrétní aktivitu je tak možné kontrolovat.

regulace – hodnoty převedené na blockchain jsou, jednoduše řečeno, kódy. Kód je produkt. Je unikátní a vázaný ke konkrétní hodnotě. Jelikož se vždy jedná o unikátní složení, podléhá tento produkt autorské ochraně. Protože se jedná o hodnoty chráněné autorským zákonem v novém prostředí, vzniká nový trh. Nový trh je příležitost. Příležitost vyvolává zájem. Zájem přitahuje kapitál a kapitál kontrolu. Kapitál jsou lidé, kteří mají na blockchainu kontrolu nad firmou, jejíž hodnotu vlastní.

Státe CIAO! Je tu DAO

Převod hodnot na blockchain je podobná příležitost, jako před dvaceti lety internet, před třiceti Kupónová privatizace a před padesáti, computerizace. Jelikož dnešní motivace vychází z primárních potřeb účastníků trhu a regulace převážně ze zákona autorského, jedná se o skutečnou evoluční změnu.

Tato změna ovlivňuje nejen chování firem, ale také institucí a státu.

Jak jsme již výše uvedli, transformace analogových hodnot na hodnoty digitální je mimořádná příležitost. V historii se podobné transformace uskutečnily již několikrát. Naposledy to bylo v roce 1999 s internetem a předtím, v roce 1979, s počítači.

Tyto transformace vždy vyvolávají mimořádný růst.

Protože jsme právě na začátku této převratné události, připravila naše asociace v pořadí již druhý workshop, na kterém se dozvíte, jak se na této růstové vlně aktivně podílet.

Dozvíte se, jaké hodnoty na blockchainu sledovat, jak je získat, a jak si díky nim vytvořit privátní důchod.

“Můj privátní důchod na blockchainu” je téma v pořadí již druhého workshopu, který se uskuteční ve čtvrtek 27. února 2020. Tentokrát se zaměříme na konkrétní problematiku, která se týká každého z nás.

Privátní důchod je důležité téma a blockchain mimořádná příležitost.

Budeme si povídat o tom, jak si vytvořit privátní důchod. Představíme si nástroje, které k tomu využijete a postupy, jež vám umožní s nástroji prakticky pracovat. Těšit se tak můžete na den plný akce, zajímavých osobností a hodnotných informací. Workshop je určen jak pro obchodníky, tak pro zájemce o privátní důchod.

Počet míst je limitován.

Logo Kapka Naděje

Cena vstupenky na workshop je 399,- CZK. Celý výtěžek ze vstupného bude v plné výši zaslán na konto Nadačního fondu Kapka naděje.