Tisková zpráva

8. 3. 2022

Prodej Tokenů SCX v projektu chytrých elektroměrů přes platformu XIXOIO se odkládá. Hlavním důvodem je v současnosti probíhající válka na Ukrajině.


Společnost XIXOIO se rozhodla na dočasném odložení spuštění prodeje Tokenů SCX z historicky prvního tokenizačního projektu v České republice, jehož cílem je přivést na trh chytrý elektroměr reagující na současnou energetickou krizi. Důvodem odložení je aktuální válka na Ukrajině.

Společnost SimpleCell prošla kompletní tokenizací a samotný prodej Tokenů SCX na primárním trhu je po technické stránce připraven na spuštění. Na základě současné situace jsme se však rozhodli prodej Tokenu SCX dočasně odložit.

Důvody odložení spuštění tokenizačního projektu

Probíhající válka na Ukrajině výrazně ovlivní celou Evropu, ne-li celý svět a my v tuto chvíli nejsme schopni kvalifikovaně odhadnout jak. To má přímý vliv na tzv. feasibility study (studii proveditelnosti), která je nedílnou součástí každého projektu, který prochází IPCO procesem. V tuto chvíli nejsme v rámci studie schopni odhadnout, jaký bude mít válka dopad na dodavatelsko-odběratelský řetězec potřebný pro reálnou produkci chytrých elektroměrů. Společnost SimpleCell je řádně tokenizovaná společnost, má vydané tokeny, založené profily na XIXOIO platformách, připravený obchodní model a splnila i další podmínky tokenizace dle IPCO standardu. Na základě toho lze teoreticky Tokeny SCX uvolnit do IPCO platformy, kde budou distribuovány proškoleným obchodním zástupcům, kteří tokeny měli prodávat. Tento poslední krok však nebude učiněn, protože vzhledem k poslednímu vývoji je projekt příliš rizikový a je odložen na dobu neurčitou do doby vyřešení či výrazné deeskalace války na Ukrajině.

Zároveň chce XIXOIO veřejnosti jasně ukázat, že systém funguje a je připraven. Proto emituje demo verzi Tokenu SCX, na který nejsou navázána žádná práva a který si bude mít možnost nakoupit každý za jen a pouze 1 Kč/token. Tím XIXOIO eliminuje riziko pro kupující, ale může i se symbolickým minimem fakticky získaných prostředků demonstrovat, že firma tokenizovaného projektu získá kapitál, držitel získá token (v tomto případě jeho demo verzi) a pokud ho přivedl obchodník, tak ten získá do svého obchodního stromu klienta. Vše bude transparentně a nesmazatelně zapsané na Blockchainu Genesis (permissioned blockchain s prvky AML/KYC připraven pro EU regulaci kryptoaktiv MiCA). Zároveň držitel této demo verze Tokenu SCX za 1 Kč získá přístup do aplikací XIXOIO (xixout.com) a bude mít tak nejaktuálnější informace jak o budoucím vývoji projektu, tak o dalších projektech a firmách, které budou v budoucnu tokenizovány. Cílem XIXOIO v tuto chvíli tedy není získávat z prodeje tokenů prostředky za každou cenu a vystavovat jejich držitele neakceptovatelnému riziku, ale jasně prokázat, že je schopno tokenizovat jakoukoliv firmu z EU, která splní potřebné podmínky.

„Za běžného stavu by byl projekt chytrého elektroměru SimpleCell bezvadný, proto i ještě předminulý týden probíhaly Roadshow, které přilákaly stovky zájemců. Od 24. 2. ale žijeme v jiném světě a důsledky této změny v současnosti nejsme schopni odhadnout. Situace se mě týká i osobně, protože prakticky polovina mé rodiny přímo pochází z Ukrajiny. XIXOIO je o komunitě lidí, jež svědomitě vkládají své prostředky do projektů, kterým věří. IPCO se svou sadou pravidel jim musí být oporou v rozhodovacím procesu. Rozhodnutí pozastavit prodej Tokenů SCX nás mrzí, ale komunitu nechceme vystavovat nadměrnému riziku. IPCO standard existuje přesně proto, aby do doposud neregulovaného světa tokenizace vnesl pravidla a řád a určitou formu ochrany pro tokenholdery. Naše současné nelehké rozhodnutí je ale faktickým potvrzením, že IPCO standard plní svou funkci. SimpleCell prošel tokenizací, takže v budoucnu může velmi rychle navázat prodejem Tokenů SCX," uvedl předseda představenstva XIXOIO a.s. Richard Watzke.

O dalším vývoji budeme transparentně a včas informovat všechny, včetně veřejnosti a médií.

Kontakt pro média:
Lenka Keehnen
tisková mluvčí XIXOIO a.s.
tiskovamluvci@xixoio.com