Tisková Zpráva z tiskové konference 16.2.2022

16. 2. 2022

XIXOIO a SimpleCell spouští historicky první tokenizační projekt v České republice,díky kterému bude na trh přiveden chytrý elektroměr reagující na aktuální energetickou krizi.


Internet věcí v kontextu probíhající energetické krize a chytré získávání kapitálu moderním způsobem přes blockchain. To jsou hlavní témata, která vzešla z dnešní tiskové konference společností XIXOIO a SimpleCell. Historicky první tokenizovaný projekt se bude týkat chytrých elektroměrů připojených k chytré IOT síti, které budou moci domácnosti a firmy využívat k optimalizaci a sledování spotřeby elektrické energie

Po šesti letech usilovné práce jsme jako XIXOIO na začátku fáze, která umožňuje společnostem získat chytrý kapitál prostřednictvím tokenizace. Dnes poprvé veřejně oznamujeme, že jsme se dohodli s našimi partnery ze společnosti SimpleCell, a že jejich projekt bude historicky první, který projde IPCO procesem. Tedy procesem kombinující výhody ICO (emisi tokenů přes blockchain) a klasického IPO (emisi akcií na regulované burze),“ řekl na úvod tiskové konference zakladatel společnosti XIXOIO Richard Watzke.

XIXOIO přináší na český trh revoluční technologii, která má velký potenciál proměnit tradiční způsoby financování. Líbí se nám ambice a vize managementu firmy. Stejně tak máme, jako čistě technologická firma, důvěru v proces tokenizace skrze IPCO. Je to moderní a transparentní způsob získávání kapitálu, který je zároveň tvořený s respektem k tradičním finančním institucím a regulátorům,“ řekl na tiskové konferenci Radovan Vávra, akcionář společnosti SimpleCell.

Společnost SimpleCell hodlá získané prostředky z tokenizace využít k uvedení na trh nového elektroměru, který dokáže online přenášet informace o spotřebě a uživatelé tak mohou tato data využít k optimalizaci využití elektrické energie. Projekt chytrých elektroměrů je součástí širšího projektu SimpleCell s názvem Smart Cities, jehož cílem je zefektivnění a modernizace způsobů řízení měst, obcí i státní správy. Projekt má ulehčit, zkvalitnit a více zabezpečit život občanů pomocí moderních technologií a zefektivnit správu veřejných věcí.

V internetu věcí vidím budoucnost. Je to světový trend a my všichni stojíme na prahu IoT revoluce. Chytré sondy řídí a budou řídit naše domácnosti. Budou zefektivňovat chod firem i státní správy. Budou kontrolovat naše zdraví či bezpečnost a okamžitě komunikovat se zdravotnickými zařízeními, poskytovateli sociálních služby nebo s institucemi starajícími se o naši bezpečnost,“ dodal Watzke.

Pokrytí chytrou sítí:

Chytrá IOT síť společnosti SimpleCell pokrývá 96 % české populace a zasahuje tak i do míst bez dosahu GSM signálu mobilních operátorů. Pokrytí je postaveno na robustní infrastruktuře tvořené hustou sítí základnových stanic (BTS), jejichž signál se navzájem překrývá. V Česku je momentálně takových stanic 320. Každá zpráva je přijímána všemi stanicemi v dosahu, takže při možném výpadku některé z nich se automaticky doručí přes jinou. Systém je tak vysoce imunní proti výpadkům či rušení.

Co je to token a tokenizace?

Token je digitální aktivum, které je svázáno s konkrétní hodnotou. Je to obdoba klasické papírové smlouvy, jen má digitální formát. Všechny ostatní náležitosti zůstávají stejné. Zatímco v tradičním "papírovém" světě musíme k právníkovi, notáři a následně se setkat s protistranou, v digitálním světě můžeme díky tokenu vše provést online.

Token je tedy digitální aktivum, kterým prokazujeme, že jistou konkrétní hodnotu vlastníme. Je nefalzifikovatelné, transparentní, bezpečné a vždy dostupné z jakéhokoli chytrého zařízení, z jakékoli části zeměkoule. Stačí jen přístup k internetu. A to vše díky technologii blockchainu.

Vydávání tokenů přes blockchain neboli tokenizace, je nový trend v získávání kapitálu pro rozvoj společností. Dříve společnosti musely pro kapitál na rozvoj do banky, nebo za soukromým investorem, nebo jít na klasickou burzu. Všechny tyto možnosti jsou ale extrémně nákladné, administrativně složité a naprosto nevhodné pro začínající firmy.


O Společnosti SimpleCell:

Společnost SimpleCell je od roku 2016 první českým celorepublikovým operátorem pro internet věcí. Společnost v Česku vybudovala a provozuje chytrou IoT sít, ke které je připojeno více než sto tisíc chytrých zařízení. SimpleCell také vytvořil široký ekosystém integrátorů, vědců a technologických firem, se kterými společně pracuje na vývoji chytrých technologií a rozvoji internetu věcí v České republice. Svými produkty dálkově odečítá, plyn či vodu, měří relativní vlhkost vnitřních prostor, v ulicích sleduje kvalitu životního prostředí (prach, hluk, emise) či zabraňuje škodám v domácnosti. Mezi její partnery patří Skupina ČEZ, pojišťovna Direct, Plzeňský Prazdroj, Veolia, Innogy nebo Plzeňský kraj.

O společnosti XIXOIO:

XIXOIO je česká akciová společnost, která buduje Blockchain Bankovní Ekosystém, který nabízí alternativu tradičního financování například prostřednictvím bank nebo dluhopisů. Ekosystém XIXOIO je komplexním řešením transformace ekonomiky na tokenomiku. Má za cíl propojit to nejlepší z tradičního světa financí s nově vyvíjenými technologiemi blockchainu.

Kontakt pro média:
Lenka Keehnen
tisková mluvčí XIXOIO a.s.
tiskovamluvci@xixoio.com