V době, kdy musíme držet spolu

29. 10. 2021

Před pár dny jsme spustili naši první velkou kampaň. Opravdu velkou. Je všude, i moje máma volala, že ji viděla na Nově. XIXOIO si ji zaslouží. Dělali jsme na něm šest let každý den.

V době, kdy musíme držet spolu

Ten nápad jsem dostal v roce 2015 a od té chvíle neuplyne minuta, abychom o tom, co děláme, nepřemýšleli ze všech možných úhlů a neustále to nepodrobovali kritice. Je to obrovský projekt. Nejsložitější, na kterém jsme dělali. Dneska má XIXOIO základy funkční infrastruktury, konkrétní produkty, funkční služby i historii spojenou s výzkumem, vývojem a výstavbou.

Sedím tady v XIXOIO, v kanceláři, kde jsem strávil poslední 4 roky, a právě jsem dotelefonoval s novinářem z jednoho zpravodajského média, které je vlastněné finanční společností reprezentující tradiční obchodní sítě. Slyším, že nás spojuje s negativními konotacemi různého druhu a asi nemusím říkat, jak mi je.

Trošku mě to štve. Ale to už patří k věci, že když rostete, tak je to pořád těžší. Nahoře fouká. A všude kolem nás probíhá střet starého a nového. Ve společnosti, v politice, v technologiích, ve financích. Prostě všude. Já vím, ale řekl jsem si, že se z toho vypíšu. Tady máte článek o podnikání, o firmě, o Česku a taky o mně.

XIXOIO.

Pamatuju si každý okamžik, který je s tímhle projektem spojený.

Věnoval jsem mu 6 let a každý boží den mu věnuji tolik pozornosti, jakou věnuje pečlivý táta svému dítěti. A možná víc. Ale znáte to. Když vás někdo hodnotí jako tátu, tak vždycky strašně bolí slyšet, že ta výchova mohla být i důslednější. No jo. Ale já se snažím vždycky jít přes svoje ego a naslouchat.

Tak naslouchám, co novinář říká. Z otázek vyplývá, že nám moc nerozumí.

Vlastně ho chápu. Chápu lidi z tradičního obchodu, z tradičních financí. Chápu je, znám je. Jsou mnohdy skvělí, ale jsou svázáni mnoha regulacemi, omezeními, normami a pravidly. Díky nim vidí mnohem více administrativy než skutečné progrese. Jakmile inovace tuto progresi přinese na trh, tak logicky první taktikou, kterou tradiční obchodníci zvolí, je vytěsnění. My v XIXOIO chápeme jejich pocity, a proto od počátku všechny tradiční hráče transparentně informujeme. Ať jsou v obraze. Protože i oni s námi můžou získat. A my si jich vážíme.

V roce 2018 jsem i proto napsal o tokenizaci knihu. Dali jsme ji na trh zdarma, aby si každý mohl přečíst PROČ, CO a JAK to, co děláme, vlastně funguje. Napsali jsme nespočet článků, reportů, zpráv i emailů. Psali jsme Kvalifikované dotazy České národní bance a uspořádali také dvoudenní mezinárodní konferenci pro všechny, kdo v bankingu něco znamenají. Bankéři, guvernéři, podnikatelé, analytici, obchodníci, všichni přišli.

Poslední čtyři roky neustále jen a pouze vysvětlujeme. Všechny chyby, které jsme udělali proto, abychom se posunuli dál, zaplatili vždy jen naši akcionáři. Teprve letos v lednu jsme otevřeli možnost nákupu tokenů XIX pro retail. Tato rizika je nutné podstoupit proto, abychom zjistili, jak tokenizace v tradičním světě skutečně funguje a měli reálné zkušenosti s tím, co následně budeme sdělovat bankéřům, regulátorovi, ministerstvům, firmám i obchodníkům.

Tokenizace je globální trend. Evropská komise má připravenu regulaci MiCA, která je veřejně dostupná na jejich stránkách. Blockchain je téma a příležitost větší, než byl v devadesátých letech internet. Bez podstupování rizik se však dá růst jen teoreticky. Máme-li své zemi přinést výhodu v době, kdy padá jedna firma za druhou, je zavřená Škodovka, propouští Panasonic, není hořčík, energie stojí o 200 % více a inflace nám žere úspory, je nutné konat.

Novinář zmíněný na začátku mě konfrontoval s dotazy, které souvisejí s absencí regulace a dostatečné ochrany uživatelů našeho systému.

Tak si říkám, sakra, pokud je tedy regulace tak samospasná, jak tito lidi tvrdí, jak je tedy možné, že padají regulované dluhopisy vázané ke společnostem jako je Arca capital nebo Pietro Filipi a Kara. Jak je možné, že krachuje Bohemia Energy a dochází ke komplikacím na tradičních trzích, které jsou regulované tak, že by se na nich nic takového stát nemělo?

V době, kdy musíme držet spolu

Střet starého a nového.

A taky jsem si vzpomněl na jednu z prvních myšlenek, které započaly již v roce 2015 výzkum související s vývojem XIXOIO. Tou první myšlenkou byla skutečnost, že ačkoliv máte všechny náležitosti nutné pro vaše podnikání, jakými jsou znalosti, zkušenosti, kapitál, firmu, reputaci, licence i klienty, regulace vás natolik paralyzuje, že vám podnikání prakticky zastaví. Ano, žijete. Nicméně o rozvoji nemůže být ani řeč. Pokud tedy chcete růst, musíte inovovat.

Přesně to se nám stalo před lety. A tak jsme objevili blockchain se všemi svými výhodami a potenciálními riziky. Jenže kde jsou rizika, tam je také růst. Jedno bez druhého skutečně funguje špatně. Každý z nás snad v životě zažil, jaké to je jít za ženou a požádat ji o telefon. Ano, je to riziko, že dostanete košem, ztrapníte se, budete odmítnutý, ponížený či znemožněný. Můžete však také získat. Jisté je jedno. Lidi na smrtelné posteli litují toho, co neudělali.

Já nechci litovat. A proto jsem začal jednat.

Po roce a půl, tedy v polovině roku 2017 jsme připravili založení holdingu a na podzim jej oficiálně zapsali. Holding je umístěn v Británii kvůli stabilnímu právnímu prostředí a větší právní ochraně. Na tento holding jsme postupně registrovali další společnosti. Akciová společnost je v České republice a na Slovensku, protože jsme věděli, že chceme podnikat transparentně ve své zemi, poskytnout tokeny nejprve našemu národu, aby na nich mohli primárně růst naši lidé.

Nechtěli jsme se ukrývat v daňových rájích, v zemích, kde sice existují nějaké licence, ale kde nás nikdo nezná. Chtěli jsme mít kanceláře v naší zemi, banky v naší zemi, zaměstnávat naše lidi, získávat české a slovenské partnery, poradce, auditory, bankéře, obchodníky a chtěli jsme se bavit s naším regulátorem, ministerstvy, asociacemi i firmami. Chtěli jsme tuto inovaci přinést nejprve našim tradičním firmám a teprve pak s tím jí do světa. Chtěli jsme to udělat pro Českou republiku.

Jenže zvyk je železná košile. Začali jsme se stejným týmem, který předtím mnoho let vyvíjel remitenční software. Sice jsme chtěli vyvíjet tokenizační software, ale pořád se to stáčelo směrem, jež naši lidi znali. Navíc jim nic neříkal blockchain, aplikace, řešení. A tak jsme museli na českém a slovenském trhu najít ty, kteří tomu rozuměli. Viděli jsme mnoho programátorů, vystřídali hodně týmu. Z mnoha z nich jsme se rozloučili. S některými v dobrém s některými hůře. Tak už to v životě chodí, když podnikáte a jde vám o věc.

Pokud s někým z nich budete hovořit, tak jistě poznáte, do které z těchto dvou kategorií, patří. Když se s někým rozcházíte, vždycky je to tak. Prostě jsme lidé a naše ega nás chrání. V zásadě však musím říci, že děkuju každému, kdo u nás kdy pracoval. Každý nás někam dále posunul a když začal omezovat, tak jsme posunuli zase my jeho.

V zásadě vidíme dva velké zlomy, které v té době přišly. Jedním bylo rozpuštění celého původního týmu včetně rozloučení se s jedním ze zakladatelů. Druhým bylo rozloučení se s většinou tehdejších poradců ze světa krypto komunity a teoretických odborníků z tradičního světa zaměřených na ekonomický, právní i všeobecný prostor. Pokud máte velké téma, vždy to přitáhne lidi s velkou ambicí o to větší, o co menší máte reputaci.

Když jsme před 4 lety oficiálně začínali, byla naše reputace skutečně malá. Navíc v té době bylo „krypto“ v tradičním světě téměř sprosté slovo. Přestože „blockchain“ zněl o něco lépe, tak získat pro něj oporu v tradičním světě, kvůli kterému XIXOIO primárně vzniklo, bylo téměř vyloučené. Nikdo s reputací k nám nechtěl.

V takový moment řešíte jen jak přežít. Je to podstatná část vývoje každé dobře nastavené firmy. Firma by měla zažít situace, které jsou krizové, aby byla nucena na ně správně reagovat. Občas je nutné, aby firma skutečně chápala, že trh znamená kapitál a kapitál znamená zvládat komplikované situace, práci s riziky a odpovědností. Nejlépe se to firma naučí v pozvolném růstu, aby v momentě, kdy začne exponenciálně růst, ten růst v klidu zvládla.

V době, kdy musíme držet spolu

XIXOIO bylo od začátku nastaveno jako velká firma. Akcie LTD byly prvním kvalifikovaným investorům prodávány v ekvivalentu celkové kapitalizace 6,5 mld. CZK. K prodeji bylo určeno jen 20 % holdingu. Každých 5 % bylo dražších než předchozích, protože vývoj přinášel výsledky a výsledky zvyšují hodnotu firmy. Výsledkem není jen produkt. Výsledkem vývoje je zejména know how. Přijít na to, jak přivést tradiční firmy, banky atd., na blockchain, byla výzva. Zdála se v té době nemožná. Články o blockchainu nebo kryptu v té době na CzechCrunchi ani v ekonomických médiích opravdu moc nevycházely.

První dva roky jsme financovali z vlastních kapes akcionářů. Najímali jsme odborníky, poradce i zaměstnance. V určitý moment jsme však dospěli do stavu, kdy bylo jasné, že to, co XIXOIO vytváří, nedokážou tito lidé ani vymyslet, natož vyrobit. Zjistili jsme to jednoduše. Peníze na zaměstnance, poradce i odborníky proudily do XIXOIO permanentně. V momentě, kdy začaly docházet bylo jasné, proč. Chyběl produkt, služba či alespoň její konkrétní popis.

Bylo nutné provést cut. Stojí to peníze, protože zákony platí pro každého, a tak bylo na čase hradit odstupné. Byla to zajímavá zkušenost, když vás lidé, kteří měli vytvořit hodnotu chtějí poslat do insolvence jen proto, že podle zákona mohou. A tak bez ohledu na fakt, že se spolupodíleli na fatálním ekonomickém výsledku, museli akcionáři opět sáhnout do svých kapes a všem vyplatit tučné odstupné. Velmi podobné to bylo s poradci i odborníky.

Ti nám vysvětlovali, co jde, co se smí, proč se to smí, co se nesmí, co se může a co je zcela nepřijatelné. Jenže během té doby vznikaly v tomto novém odvětví precedenty. Současně rostl nový decentralizovaný svět a čím dál více se rozevíraly nůžky mezi tím tradičním a novým. Banky, firmy, auditoři, právníci, odborníci, poradci, ti všichni, podobně jako u internetu, sledovali situaci s jistou dávkou nadhledu i smíšených pocitů, spíše opovrhujících.

Nevzdali jsme se.

Na konci roku 2018 jsme už věděli, že mnohé poradce čeká velká změna. Souvisela s faktem, že jsme se již spoustu věcí naučili a současně jsme se výtečně orientovali, na rozdíl od nich, v tom tradičním světě, ze kterého naše dlouholetá podnikání, pocházejí. Když vám poradci tvrdí něco, o čem víte, že je jinak a současně vás stojí peníze, které se jaksi nevrací, máte dvě možnosti. Udržíte vztah za cenu ztráty, nebo jej ukončíte a ochráníte firmu.

Rozhodli jsme se pro to druhé. Mnozí z nás byli za mlada poradci také. Proto víme velmi dobře, že poradce má úžasnou pozici. Zpravidla za nic neručí, má velké finanční nároky a současně může hodně přinést, pakliže má skutečnou kompetenci. Pokud však vztah končí, tak většinou skokově. Stalo se tak i u nás, přičemž drtivá většina těchto lidí odešla právě proto, že nám tvrdila věci, které se v tradičním světě dělají stovky let jinak.

XIXOIO vědělo již od začátku, že jednou z podstatných služeb tokenizace je podpora obchodní sítě. Proto se orientovala na školení, edukaci a profesionalizaci tohoto oboru ve smyslu přípravy funkční technologie, jež poslouží tradičním obchodním sítím proto, aby mohly obchodovat s digitálními aktivy. To se neslučovalo s tím, co si představovala krypto komunita prosazující zásady čisté technologie, decentralizace a odstranění prostředníků.

XIXOIO od začátku prezentuje, že tokenizace vytvoří nová pracovní místa, protože dokáže v technologii vyvolat potřebu integrace lidské pracovní síly. Vznikají zde tak nové obory, nové potřeby a nové služby, které budou obsluhovat lidé. Vynechání prostředníků možná něco nového světu přinese. Ovšem prostředníci v některých oborech, například v realitním či finančním, jsou zde stovky let, a proto se jedná o tradiční byznysy. Mění se jen prostředí.

V době, kdy musíme držet spolu

Vynechat lidi z procesu u tradičních služeb by znamenalo velké množství lidí bez práce. A přestože toto technologie skutečně dělají, můžeme soustředit energii na jedno konkrétní území, například Česko a Slovensko. Zde vytvořit ekosystém, který obsluhují naši lidé a poskytují služby celé Evropě. Technologie takové vytváření pracovních příležitostí umožní jednoduše, a to i méně vzdělaným, kteří například nevládnou žádným cizím jazykem.

V digitálním prostředí jsou totiž běžně dostupné překladače, boti a různé aplikace, které lidem pomáhají. Nicméně lidský faktor související s přirozenou interakcí je prostě důležitý. Například jen kontrolu obsahu pro Facebook vykonává téměř sto tisíc lidí. S podobným potenciálem nových pracovních míst tak počítá také XIXOIO. Tento nový ekonomický model, který to umožňuje se jmenuje Prosumer. Nicméně proti něčemu takovému byla tehdy krypto komunita.

Proto vznikala třecí plocha mezi některými ortodoxními vyznavači krypta a XIXOIO. Byl to další cut, kterým bylo nutné projít, protože jsme zjistili, že mnozí lidé z komunity jsou příliš mladí na to, aby měli zkušenosti z běžného fungování světa. Opět jsme se posunuli dále a přicházeli a odcházeli lidé. Faktem však je, že již v roce 2020 se vytvořilo zdravé jádro nového týmu, které mělo dostatek energie proto, aby se dalšímu vývoji dokázalo věnovat naplno.

Díky tomu, že jsme mohli být uprostřed mezi tradičním světem firem, bank a regulací, a současně si již plně uvědomovali možnosti moderní technologie blockchain, začali jsme sestavovat základy ekosystému. Vznikal tak na základě motivací, bezpečnosti a potřeb, nikoliv na základě preferencí, regulací a omezení. Z obou světů jsme tak brali to, co funguje a současně respektovali fakta, která oba tyto světy udržuje v rovnováze.

Současně jsme museli pracovat s kapitálem tak, abychom byli schopni tokenizovaným firmám skutečně ukázat validní čísla, na základě kterých uvidí, za jak dlouho získají chytrý kapitál. Chytrý kapitál to nejsou jen peníze, nýbrž peníze a uživatelé. Uživatel systému každého projektu je totiž velkou přidanou hodnotou, protože se z něj během realizace projektu může stát zákazník a následně fanoušek. Stačí jen projekt úspěšně dokončit.

Abychom toto firmám, bankám, regulátorovi, ale i uživatelům dokázali, bylo nutné zahájit tokenizaci nejprve na sobě samých. Aktivně jsme začali komunikovat s regulátorem, poradci, firmami, auditory a také obchodníky. Museli jsme vytvořit certifikované kurzy a těmi obchodníky proškolit. Nejprve jsme prodávali kvalifikovaným investorům akcie. Následně akcie a tokeny. A naposledy jen tokeny. Obchodníky jsme naučili obchodovat s tokeny.

Teprve za tři roky od začátku tokenizace XIXOIO, jsme vstoupili do retailu, abychom zjistili, jakým způsobem je schopen na tokeny reagovat. Záměrně jsme zvolili minimální hodnotu nákupu v retailu 10.000 CZK. Toto je částka, kterou si rozmyslí každý, protože se již jedná o vcelku vysokou částku. Zajímavé bylo, že tradiční obchodní sítě nás tolerovaly a spíše se zajímaly o to co jsme zač a co jim to přináší. Nedůvěra přecházela v pochopení a postupně jsme získávali důvěru.

Pouze jedna síť nás začala hanit, a dokonce o nás začala i veřejně, a dost nevybíravě psát. Jedna věc je, že tato síť je tímto známá, druhá věc je, že se těmto lidem vlastně nelze divit. Dělají své řemeslo poctivě, dlouho a tradičně. Nový způsob obchodování, navíc v prostředí, které neznají, je tak vždycky podezřelý, plný rizik a možných komplikací. Většina lidí vždy vytěsňuje vše nové a je to logické, protože růst je vždy možné pouze mimo komfortní zónu.

Učení se je tak opět další energetický výdaj, který přináší ohrožení pro každého, kdo je suverénně ukrytý pod záštitou regulací a tradičního chápání. Proto je také přirozené, že když někteří novináři, byť i v dobré víře napíší něco z pohledu tradičního světa, soustředí svou pozornost pouze na nedostatky.

V době, kdy musíme držet spolu

V době internetu v polovině devadesátých let jsme něco podobného slýchali denně. Již na konci devadesátých let bylo celému světu jasné, že tato technologie svět skutečně změní. O pár let později, na začátku nového století, po splasknutí internetové bubliny celý svět věděl, že žádný internet svět nezmění. A jak tomu je dnes? Skutečně internet zmizel nebo je tady na plný úvazek? Je vůbec podstatné, kdo měl v té době vlastně pravdu?

George Soros má krásnou hlášku: „Není podstatné, jestli mám pravdu. Podstatné je kolik peněz získám, když pravdu mám a kolik ztratím, když ne.“

Pokud děláte cokoliv nového, samozřejmě je to riziko. Zcela jistě děláte chyby a určitě u svého jednání, pokud jej děláte pořádně, naštvete také velké množství lidí. Ti se vám rádi odmění v momentě, kdy dostanou příležitost se vyjádřit. Nikdo z nich však vlastně neví, že to více než o vás hovoří sami o sobě.

Kryptotechnologie, blockchain, digitalizace, regulatorika, legislativa, vývoj a výzkum jsou termíny, které mají daleko do průměru. Pokud je ovládáte, tak se musíte od zbytku něčím odlišovat, minimálně, odvahou a možná taky trochu inteligencí. Proto v XIXOIO rádi říkáme, že musíte být hodně chytří, abyste u nás vydrželi, protože na vrcholové úrovni se věci dějí rychleji, kvalitněji a efektivněji. Proto je zcela vyloučené, aby pravdu dokázal pochopit kdokoliv zvenčí jen díky těm, kteří jsou již mimo (nebo byli mimo vždy).

U těchto lidí lze najít pouze ty informace, které jsou zastaralé, odkazují na nedostatky, chyby a komplikace. To jsou termíny, fakta a etapy, které při běžném růstu zkrátka potkáváte vždy a XIXOIO není výjimkou. Ten, kdo si je pamatuje je však také většinou jejich přímou příčinou. Proto jsme hrdí za každého, s kým jsme se rozloučili, protože díky tomu mohli přijít lidé noví, chytřejší, ti, kteří dnes tvoří pevné základy moderní komunity XIXOIO, jež k našemu národu promlouvá dnes veřejně v celonárodní kampani.

Současně vnímáme jako zábavné, pokud kdokoliv z krypto-světa hovoří o našem byznyse tak, jako by naše know how skutečně znal. Je to podobné, jako kdyby vám šéf servisu dokázal na dálku říci, co je přesně za komplikaci s vaším autem. Na to, aby servisák vyřkl podobný výrok, musí prostě vaše auto velmi dobře znát a současně s ním musíte do servisu také přijet, aby jej skutečně pořádně prohlédl.

Pokud by to však fungovalo tak, že by stačilo zavolat a dotázat se, tak by možná auta opravovali ti, co umí spíše telefonovat než inovovat. Bylo by to úžasné, protože bychom spoustu věcí mohli udělat po telefonu, místo toho, abychom zaměstnávali kompetentní a chytré lidi, kteří věnují nezměrné množství času vývoji jen proto, aby lidé v tradičních byznysech, bankách, firmách i státu získali nástroj, který je přivede na blockchain.

Pevně věříme, že ten, kdo dočetl tyto řádky až sem, si dokáže představit, že celonárodní kampaň připravovanou téměř rok a půl zkrátka děláte jen v momentě, kdy víte, že společnosti nesete skutečnou hodnotu v podobě funkčního produktu a s ním souvisejících služeb. Rizika jsou tak něco, pro co drtivá většina našich inženýrů, manažerů, technologů, programátorů, matematiků, finančáků, právníků, obchodníků, účetních, marketérů a dalších profesí doslova dýchá.

Téma blockchain je celosvětový trend.

Transformace tradičního světa do tohoto prostředí je mimořádná příležitost. V době, kdy stojí i velké tradiční firmy, padají dluhopisoví giganti, zdražují se energie, suroviny, propouští se lidé a roste nejistota kvůli znovu šířící se pandemii, jež prohlubuje stále zvyšující se inflaci, je nutnost inovovat a vytvořit v novém prostředí pracovní příležitosti, pro náš národ významnou prioritou.

XIXOIO je průkopníkem, který propojuje tradiční svět se světem moderního blockchainu. Ano, je to riziko. Ano, děláme chyby. Ano, díky nim na nás jistě někteří lidé vzpomínají ve zlém. Ano, chápeme je. Ano, děkujeme jim. Děkujeme také panu redaktorovi, díky kterému vlastně vznikl tento článek. Také díky těmto lidem jsme dnes tam kde jsme, protože riziko je jediným prostorem, ve kterém lze skutečně růst. A jistě jste slyšeli, že vychovat děti se musí i nepohodlím, nejen hýčkáním. I stresem. Stres posiluje naši odolnost. My tátové to víme.

Na konec tohoto článku bych proto rád řekl, a to za celou naši firmu, že považujeme za důležité veřejnosti sdělit, že růst je v dnešní době něco, co je vzácností spíš než pravidlem. Protože pokud nepůjdeme do rizik, tak nám naše úspory a s nimi spojené sny zničí inflace a stabilitu ztratíme mnohem rychleji, než si možná dokážeme vůbec představit.

Proto věříme v budoucnost. Proto věříme, že technologie je férovější než člověk.

Vaše XIXOIO.

A Richard Watzke.