V Německu byl schválen nový zákon umožňující fondům investice do kryptoměn

6. 5. 2021

Změna v německé legislativě umožňuje správcům majetku a institucionálním investičním fondům (tzv. Spezialfonds) investovat až 20 % portfolia do kryptoměn. Tato novinka byla přijata laickou i odbornou veřejností pozitivně a někteří odborníci tvrdí, že by mohla posílit pozici Německa jako celosvětového investičního uzlu.

V Německu byl schválen nový zákon umožňující fondům investice do kryptoměn

Poslanec Bundestagu (Spolkového sněmu) za liberální FDP Frank Schäffler pro média uvedl, že nový zákon má zásadní význam pro zajištění rozvoje kryptoměn v Německu. Zahrnutí kryptoaktiv do zvláštních fondů je podle něj důležitým krokem pro jejich přijetí a důvěryhodnost. Kryptoměny se tedy v Německu dočkaly opory v zákoně a stanou se tak důležitou součástí investičních strategií mnoha subjektů.

Zákon byl schválen Bundestagem koncem dubna a ještě ho čeká vyšší instance, tedy Bundesrat (Spolková rada). Účinnosti nabude 1. července a týkat se bude více než 4000 institucionálních investičních fondů. Německé ekonomice, která je v Evropě nejvýkonnější, by tento krok mohl v příštích letech přinést masivní zájem o kryptoměny mezi širokou veřejností.

Nová legislativa ovlivní stávající speciální fondy a nové fondy založené institucionálními investory, jako jsou finanční instituce, pojišťovny a penzijní fondy. Možnosti investování do kryptoměn jsou tedy další novou součástí pro investiční portfolia. V Německu se tedy otevírá přístup k bitcoinům a dalším kryptoměnám pro 4000 institucí.

Sven Hildebrandt, generální ředitel německé společnosti Distributed Ledger Consulting, potvrdil důležitost tohoto legislativního kroku. Poukázal na to, že speciální fondy investovaly neskutečných 1,8 bilionu dolarů do tradičních finančních produktů, avšak do kryptoměn prozatím neinvestovaly. Od letošního léta se to ale změní, alokace 20 % jejich portfolia by se tedy mohla ukázat jako významný přínos pro celý krypto sektor, do kterého budou nyní směřovat nové miliardy z doposud zapovězených peněz.

Zda fondy využijí maximálního možného objemu 20 % investic v kryptoměnách se zdá prozatím nepravděpodobné, finanční trh je přece jen v jistých ohledech konzervativní. Ovšem nově vzniklý manévrovací prostor budou investoři jistě aktivně využívat.

V současné době stále více finančních institucí věří, že bitcoin je dobrým prostředkem pro uchovávání hodnoty investice a vynikajícím zabezpečením proti inflaci. Novinka z německého investičního trhu přichází poté, co americká investiční banka JP Morgan oznámila, že nabídne bitcoinové služby svým nejvýznamnějším klientům.

Trend v oblasti kryptoměn je tedy jasný. I další státy jako Korea nebo Thajsko se už na vstup kryptoměn do tradičního investování připravují, zejména legislativně. Hodnota investic do krypta už nyní raketově roste. Nový německý zákon potvrzuje, že i ostatní státy by evropského ekonomického lídra měly brzy následovat. Nejsilnější evropská ekonomika totiž udává krok a inspiruje ostatní.

Od investic do kryptoměn je už jen krůček k porozumění, jakým způsobem pracovat se zhodnocováním financí prostřednictvím tokenů, které v sobě nesou například právo na podíl na zisku. Tímto způsobem je totiž možné financovat projekty a vytvořit zcela nový systém fungování ekonomiky.

XIXOIO je tvůrcem jedinečného ekosystému, který toto nové fungování ekonomiky otevírá na českém trhu a investování do projektů povyšuje z procesu ICO na IPCO (Initial Public Coin Offering). Tím bude umožňovat firmám získávat kapitál na projekty v čistě digitálním prostředí. Společnost XIXOIO si klade za cíl propojovat to nejlepší z klasického světa IPO a nového digitálního světa ICO. Vytváří tak funkční synergii v novém digitálním prostředí finančního sektoru.