Z krypta se stává mainstream, říká největší provozovatel elektronických platebních systémů Visa

20. 9. 2021

Že přestávají být kryptoměny a technologie blockchainu výsadou pár podivných „ajťáků“, ale dostávají se do mainstreamu, říkáme v XIXOIO od začátku. Nyní nám dává za pravdu i největší provozovatel elektronických platebních systémů Visa, jehož kartu nosíme v peněžence asi všichni.

Z krypta se stává mainstream

Na svém blogu nedávno oznámili první zkušební transakce provedené v USDC skrze blockchain Ethereum 3. USDC je takzvaný stablecoin, tedy kryptoměna, jejíž hodnota je pevně navázaná na konkrétní podkladové aktivum, v tomto případě americký dolar. Stablecoiny nejsou z podstaty věci extrémně volatilní jako například Bitcoin a další kryptoměny, ale zároveň si uchovávají všechny výhody technologie blockchainu jako je transparentnost, rychlost převodu a nízké transakční náklady.

Využití stablecoinů velmi výrazně roste. Již nyní jich je v oběhu na 50 miliard dolarů a každý měsíc vyplatí objem plateb ve výši 200 miliard dolarů.

Visa předpokládá, že zákazníci budou v budoucnu vyžadovat po platebních společnostech více produktů, které budou uživatelsky přívětivé ke kryptoměnám.

A právě využití stablecoinů v mezinárodním obchodu, ale i u běžných karetních transakcí, vidí Visa jako budoucnost a chce se jí aktivně účastnit. Plánují integraci kryptoměnových platforem do stávajícího platebního ekosystému, což spotřebitelům umožní snadno převést kryptoměny na fiat měny a utratit tyto prostředky u 70 milionů obchodníků společnosti Visa.

To ale nebude možné bez úzké součinnosti s regulátory a stávajícími autoritami. Komerční a centrální banky i stát musí dbát o svoji reputaci a veškeré inovace zavádět v souladu se stávajícími zvyklostmi. Proto XIXOIO jako první produkt vytvořilo aplikaci, která umí podobně jako klasický e-shop prodávat sekuritní Tokeny za českou korunu a v téže měně vyrovnávat také odměny obchodníkům.

Podobná aplikace na trhu zcela chyběla a proto ji XIXOIO vytvořilo tak, aby její funkcionalita uspokojila potřeby tradičních firem, obchodníků, poskytovatelů finančních produktů i regulátora. Vývoj tohoto prvního produktu od XIXOIO byl řádně diskutován s autoritami, aby odpovídal všem platným právním a legislativním pravidlům.

Protože kryptoaktiva jsou celosvětový trend očekáváme, že podobně jako VISA začnou na trh kryptoaktiv vstupovat i další tradiční hráči. Aplikace XIXOIO umí již dnes bezpečně distribuovat sekuritní Tokeny výměnou za Fiat měny tak, že vlastnictví tokenů ve formátu transakce řádně zapisuje na blockchain (otevřená účetní kniha) a výnosy distribuuje v české koruně do bank. XIXOIO je tak připraveno reagovat na poptávku tradičních firem, které budou chtít své projekty prostřednictvím tokenů nabídnout klientům výměnou za kapitál podobně, jako na tento rostoucí trend reaguje VISA.

Vyzkoušet aplikaci XIXOIO můžete ZDE.