Zjednodušujeme ověření identity pomocí digitální služby BankID

7. 6. 2021

Digitální svět nám nabízí možnost ušetřit si cesty na úřady, omezit opakované vyplňování papírových formulářů a mít přehled o svých zdravotních záznamech a dalších důležitých datech z pohodlí domova. Doposud bylo online prokázání identity na dálku náročné. Klíčem k důvěryhodnému a jednoduchému prokázání identity online je ověřená digitální identita.

XIXOIO zavádí ověření pomocí Bankovní identity

Průkopníky v této oblasti jsou skandinávské země, které jako jedny z prvních začaly ověřenou digitální identitu zavádět formou bankovní identity. Tato forma se ukázala díky spolupráci stovek společností a státních institucí jako velmi užitečná a funkční. Například v Norsku bankovní identitu využívá až 90 % obyvatel ve věku mezi 20 a 50 lety a uskutečňují pomocí ní více než sto milionů úkonů ročně.

Skandinávským vzorem se již před lety inspirovala také Česká bankovní asociace. Několik posledních let probíhaly přípravy, aby i české banky mohly službu bankovní identity svým klientům nabídnout.

Jako moderní digitální CeDeFi (centralizované decentralizované finance) společnost aktivity okolo bankovní identity sledujeme již od jejich počátků. Tato elegantní forma ověření koresponduje s principy, jak v XIXOIO produkty navrhujeme a realizujeme.

Bankovní identitu mohou klienti českých bank již několik měsíců využít pro přístup do Portálu občana, který zastřešuje komunikaci se státní správou. Stejně tak podporu této formy ověření integrují mobilní operátoři, dodavatelé energií a také například e-shopy a další komerční subjekty.

Aby komerční subjekty nemusely navazovat spolupráci s jednotlivými bankami zvlášť, vznikla v roce 2020 nová iniciativa a současně akciová společnost Bankovní identita, a.s. Ta za jednotných podmínek integruje digitální službu bankovní identity České spořitelny, Komerční banky, ČSOB a dalších velkých bank do jednoho komunikačního rozhraní.

Máme proto radost z toho, že jsme se společností Bankovní identita, a.s. podepsali dne 28. května 2021 smlouvu o spolupráci i my. Tím jsme se zařadili mezi první společnosti, které začnou bankovní identitu (BankID) používat v rámci soukromého sektoru. Naši zákazníci tak budou moci využívat BankID pro ověření identity a přihlašování i v rámci našich produktů. Aktivně pracujeme na tom, abychom vám tuto snadnou formu ověření zpřístupnili co nejdříve.