CeDeFi představuje ideální kompromis mezi centralizovanými a decentralizovanými financemi

11. 8. 2021

CeDeFi je ve světě blockchainu a kryptoaktiv zcela novým pojmem. Spojením nejužitečnějších vlastností DeFi a CeFi dochází ke změně dynamiky trhu a vzniká dokonalý kompromis ve formě inovativního finančního ekosystému.

Je CeDeFi budoucnost?

DeFi (decentralizované finance) a CeFi (centralizované finance) jsou dvěma sektory, které se po většinu času drží ve vzájemné opozici. DeFi svým raketovým vzestupem ukázalo potenciál narušit tradiční finanční systémy, zároveň ale v mnohých vzbuzuje obavy stran důvěryhodnosti a udržitelnosti bez nastolení jasného legislativního rámce. Centralizované instituce a provozovatelé i přesto stále častěji hledají způsoby, jak se do DeFi systému integrovat. A řešením by mohlo být právě CeDeFi. Jak ale vůbec může být něco decentralizovaného centralizované?

Boom na kryptoměnovém trhu v roce 2021 i celkový vzestup popularity blockchainových projektů přilákal v posledních měsících pozornost řady kontrolních orgánů z celého světa, a státní instituce začínají jedna po druhé podrobněji zkoumat možnosti a dopady případného zavedení oficiálního legislativního a regulačního rámce. Je tedy nevyhnutelné, aby v blízké době došlo k nastavení určitých pravidel, kterými se společnosti provozující činnost na území jednotlivých zemí budou muset chtě nechtě řídit. Z takové situace vyjde jako vítěz jen ten, kdo se na ni připraví předem.

Právě CeDeFi v tomto směru nabízí skutečný kompromis a rovnováhu mezi oběma finančními světy. Existence centrálních identit a validátorů, ověřujících legitimitu probíhajících procesů za použití decentralizovaně uložených financí, se zdá být logickým řešením celé věci. Myšlenka decentralizace zůstane zachována, uživatelé ale budou chráněni díky zapojení důkladně ověřených kontrolních orgánů. CeDeFi nabízí tradičním institucím a společnostem možnost zkoumat moderní finanční produkty na novém trhu s jistotou, že jsou dodržovány všechny náležité finanční regulační standardy.

DeFi již dlouho úspěšně láká banky, fondy a investiční společnosti, které se chtějí stát autonomními, k celosvětovému přijetí decentralizovaných financí je však potřeba pevná a rozsáhlá infrastruktura. Právě tou disponují vládní instituce, globální společnosti nebo výzkumné nadace a jejich aktivní zapojení je s největší pravděpodobností klíčem k úspěchu.

K tomuto tématu se nedávno vyjádřil i hlavní ekonom České národní banky Alexis Derviz. Ten uznává, že DeFi odvětví nabývá v uplynulých třech letech výrazně na významu a jeho role může být do budoucnosti mnohem znatelnější než dnes. Snižování nákladů pomocí chytrých kontraktů, transparentnost, vynikající přístupnost uživatelům a další benefity, které decentralizované financování nabízí, ale podle ekonoma nemusí k úspěchu v globálním měřítku ani zdaleka stačit. Aby DeFi začala využívat široká populace, mělo by podle Dervize nezbytně dojít k radikálnímu omezení rizika a přizpůsobení finančních služeb běžným uživatelům, a ne jen investorům a spekulantům. A to bez některých nástrojů z odvětví centralizovaných financí zkrátka není dost dobře možné.

XIXOIO navrhuje a buduje finanční ekosystém už od samého začátku tak, aby byl v souladu se všemi zákony a regulacemi konvenčního finančního světa. Díky spolupráci s ověřenými validátory otevíráme DeFi prostor tradičním hráčům a zároveň chráníme jejich investice za použití prověřených a účinných nástrojů z CeFi. V XIXOIO si uvědomujeme, že tradiční finanční trhy budou vždy tvořit podstatnou součást naší společnosti. Nastavení právního rámce a regulací pro digitální sektor je jen otázkou času. Proto věříme, že korektní komunikace a koordinace mezi DeFi a CeFi je jedinou možnou cestou, jak zaručit klientům a uživatelům komfort, jistotu a naprosté bezpečí při nakládání s jejich majetkem.

Více o vývoji CeDeFi ekosystému XIXOIO se dočtete ZDE.