Je to tady! XIXOIO přichází s roadmapou svých produktů na rok 2022

19. 12. 2021
 Přehrát audiostopu

Ano, přicházíme s roadmapou. Tak říkáme plánu produktů na příští rok. Říkáme věcem často po našem, ale všechno vám rádi vysvětlíme. Produkty plánujeme spouštět vždy nejdříve v základní, ale funkční verzi (tzv. MVP). V dalších fázích budeme přidávat k jednotlivým produktům více funkcí a vylepšovat uživatelský zážitek. Teď vás chceme vzít na průlet těmi klíčovými.

XIXOUT 2022

Jak bude vypadat IPCO standard, likvidita tokenů a BlockID v roce 2022? Dozvíte se. A uvidíte celou sérii produktů, které tvoří náš Blockchain Bankovní Ekosystém.

Ano, Blockchain Bankovní Ekosystém. Už tím názvem chceme ukázat, že je to systém, celý náš komplexní svět, který budujeme. Lidi to často překvapí, vidí jen jeden produkt a schází jim souvislosti. Samozřejmě předpokládáme, že víte, co je tokenizace, Blockchain Genesis a další pojmy, které používáme. Pokud ne, tak doporučujeme nejdříve tento článek:

Jak XIXOIO funguje, kde vytváří zisk a proč tokenizujeme Artstaq?

Dočteno? Začínáme.

XIXOUT

Komunikační platforma XIXOUT

První produkt, který vám dnes chceme představit, je komunikační platforma XIXOUT. Spustíme jí ještě letos na Štědrý den. Je to nová důležitá součást našeho Ekosystému, která zajistí věrohodnost tokenizovaných firem a budování vztahu se stávajícími i potenciálními prosumery.

Kredibilita je zásadní. Samozřejmě, že v průběhu celého IPCO procesu, je pro každý projekt extrémně důležité udržet si důvěru nejen tokenholderů, ale i všech uživatelů ekosystému XIXOIO. Toho docílíme tím, že tokenizovaný projekt bude komunikovat na platformě XIXOUT a to v několika úrovních.

  1. Buduje svou reputaci, image a brand vůči potenciálním budoucím tokenholderům (tzn. komunikuje na všechny uživatele XIXOIO).
  2. Komunikuje specifické informace na existující tokenholdery, seznamuje je s postupem výstavby projektu.
  3. Transparentně a důvěryhodně komunikuje svůj progres se zápisem na blockchain, tyto údaje jsou verifikovány nezávislými autoritami.

Jinými slovy, firma bude moci využívat ověřenou identitu díky BlockID, ale náš XIXOUT také umožní přístup tokenholderům, kteří budou moci transparentně sledovat vývoj projektů, do kterých vložili své prostředky. Budou moci komunikovat se zástupci tokenizovaných firem. Vše bude tedy transparentní, dohledatelné a kontrolovatelné. Zkuste si představit podobné řešení v tradičním světě. Neexistuje.

Celý proces a jeho parametry budou zapisovány decentralizovaně na Blockchain Genesis. Věrohodnost informací bude možné doložit jednak verifikací obchodního partnera, čili zapsat jako SmartContract na blockchain, nebo také pomocí třetí strany, například auditora.

Částečná likvidita

Na komunikační modul naváže částečná likvidita, tedy umožnění částečného obchodování s nakoupenými tokeny uvnitř aplikace Moje XIXOIO. Spouštíme v březnu roku 2022. V rámci tranší tokenholderům umožníme upsat jejich Tokeny XIX do množstevně limitované prodejní nabídky. Jakmile je uzavřený úpis tranše, jdou upsané tokeny ihned do prodeje – jsou tedy nabídnuty novým nebo stávajícím tokenholderům k nákupu.

Kdo to jsou tokenholdeři? Máme spoustu držitelů tokenů, kterým bychom v tradičním finančním světě investic mohli říkat “kvalifikovaní”. Více jak 1000 tokenholderů vložilo do nákupu tokenů částku nad 100 tis. Kč a přes 150 z nich nakoupilo Tokeny XIX za částky přesahující 1 milion korun.

IPCO

Další velký produkt, na kterém stojí náš Ekosystém, je samozřejmě IPCO. Je to logický ekvivalent klasického IPO čili nabídky akcií na regulované burze. Ta má své výhody, ale pro spoustu firem je to příliš náročný proces. Pak také známe ICO, neregulovanou emisi coinů. To je sice proces úplně jednoduchý, ale bez regulace reálné podkladové hodnoty a tím pádem netransparentním rizikem pro potenciální investory. Riziko však existuje i u IPO. Podstatný rozdíl je, že u ICO neexistuje žádný podklad, na základě kterého lze toto riziko rozeznat. Samozřejmě, že celosvětově probíhá obrovské hledání řešení, jak oba tyto způsoby spojit a získat výhody obou. Vytvořit regulovanou verzi tokenizace. Jak víme, není to tak jednoduché, pokud to chcete dělat správně a podle zákonů země, ve které fungujete. My v XIXOIO se na to soustředíme posledních šest let každý den, a teď můžeme říct, že jsme hodně blízko. První verzi IPCO standardu zveřejníme v lednu 2022.

IPCO.

Určitě vás zajímá, jak přesně to celé bude probíhat. Co může firma, pokud se chce tokenizovat podle IPCO standardu, očekávat. Takže krok za krokem:

  1. Onboarding - tady všechno začíná
    Firma uvede, na jaký projekt chce získat kapitál.
    Představí kontrolovatelné milníky svého projektu, doloží svou historii a další nezbytnosti.
    Založí si svou decentralizovanou identitu BlockID a uloží si jí do firemní peněženky.
    Dále vstoupí do komunikačního modulu XIXOUT, kde může začít komunikovat s uživateli.

  2. Primární emise tokenů
    Emituje se token projektu.
    V této fázi se nabídne v módu Pre-Sale v obchodní síti, kde musí splnit předem definovaný objem prodaných tokenů tzv. „HardCap“.

  3. Uvolnění prostředků
    Firma na svůj projekt zatím žádné peníze nedostala.
    Nejdřív zkontrolujeme podle prvotního záměru čili whitepaperu, jestli projekt splňuje všechny podmínky, a teprve poté se daná část peněz uvolní.
    Nejčastěji to nebudou všechny prostředky, ale jen část na splnění daného milníku. To ochrání peníze tokenholderů.

  4. Monitoring
    Plnění milníků projektu je pravidelně pod dohledem.
    Firma zapisuje svůj postup transparentně a důvěryhodně na Blockchain Genesis a autority s reputací ověřují a zapisují výsledky na blockchain.
    Teprve po splnění milníku, který je ověřen důvěryhodnými autoritami, obdrží další část vybraných prostředků.

  5. Obchod s tokeny
    Paralelně s tím, hned po veřejné emisi tokenů (uvedení na sekundární trh) bude možné s nimi volně obchodovat, nakupovat je a prodávat na burzách podporujících obchod s tokeny typu IPCO Standard.

  6. Vyrovnání závazků
    Poslední fází je vyrovnání závazků, které byly stanoveny na začátku ve whitepaperu.
    Může se jednat například o vyplácení podílu na zisku úspěšného projektu nebo o jiné, předem stanovené možnosti.
    Dle typu projektu mohou být závazky vyrovnávány průběžně.

Pro představu, v lednu roku 2022 zveřejníme náš IPCO Standard, v únoru pak budete moci přesunout tokeny do vlastní peněženky. V únoru začneme na naší platformě onboardovat firmy a v březnu spustíme IPCO platformu pro pre-sale firem a v květnu začneme s tokenizací první společnosti. Ano bude to Artstaq, ale o tom jste asi už slyšeli. Primární emise tokenů Artstaqu pak začne v květnu, v červnu se rozběhne pre-sale dalších firem, a v červenci pak jejich zcela veřejné emise.

Artstaq

BlockID

Další důležitý produkt, který bude sloužit k prokazování osobní nebo firemní identity v ekosystému XIXOIO, se jmenuje BlockID. Umožní se bezpečně přihlašovat a ověřovat identitu v celém ekosystému. Je to identita decentralizovaná a zároveň centralizovaná. Decentralizovaná proto, že každý vlastní svou identitu odděleně ve své peněžence. A centralizovaná, protože umí integrovat centralizovaně ověřené certifikáty, například BankID nebo certifikáty dle eIDAS. S BlockID se setkáte napříč celým Ekosystémem a v celém procesu IPCO a během příštího roku bude také k dispozici jako samostatný produkt připravený k použití i mimo systém XIXOIO. BlockID spustíme v základní verzi (MVP) v rámci komunikační platformy a v aplikaci Moje XIXOIO v lednu 2022 a jako samostatný produkt v dubnu roku 2022.

BlockId

Těšíte se? 🙂

Tak, a na závěr ještě kompletní roadmapa.

Roadmapa

Prosinec 2021

Spuštění komunikační platformy XIXOUT (základní verze - MVP).

Leden 2022

Zveřejnění IPCO Standardu verze „draft“.
Zahájení onboardingu firem.
Implementace základních funkcí BlockID do XIXOUT a Moje XIXOIO.

Únor 2022

Spuštění IPCO platformy pro onboarding firem.
BlockID začne přijímat centralizované identity zemí EU (eIDAS).
Možnost přesunu tokenů do vlastní peněženky.
Reputační model XIXOUT.
Zapojení společnosti Artstaq do XIXOUT.

Březen 2022

Zveřejnění IPCO Standardu v plné verzi.
Spuštění IPCO platformy pro pre-sale firem.
Implementace BlockID do IPCO platformy.
BlockID umožňuje ukládat dokumenty s důvěryhodností.
Primární likvidita Tokenu XIX.
Zapojení dalších firem do XIXOUT.

Duben 2022

Spuštění XIXOUT v plné verzi.

Květen 2022

Spuštění IPCO platformy v plné verzi.
Primární emise tokenu Artstaq.

Červen 2022

Spuštění pre-sale tokenů dalších firem.

Červenec 2022

Veřejná emise tokenů (IPCO) dalších firem.
Spuštění burzy.

Roadmapu si můžete stáhnout ve formátu pdf ZDE.

Chcete více?

Knihu o tokenizaci najdete zdarma ZDE:
www.tokenizace.cz